Gløgg er ikke ligefrem det, der fylder mest på diverse drinkskort i løbet af året, men så snart det er ved at være jul, er det næsten ikke til at gå nogen steder, uden at man bliver budt en kop varm vin med mandler og rosiner.

Gløgg er nemlig på alle tænkelige måder den ultimative juledrik. Men hvor kommer gløgg fra? Hvad serverer du til gløgg? Og hvordan er gløgg blevet en juletradition i Danmark?

Læs med og få alle svarene her!

Historien om gløgg

For at finde ud af, hvor gløgg, som vi kender drikken i dag, blev opfundet, skal vi meget langt tilbage i tiden.

Faktisk skal vi helt tilbage til det 4. århundrede, hvor der findes beretninger om, at Romerne drak en drik, der muligvis kan være den første forløber til gløgg. Denne udgave bestod af massevis af honning, let vin, pinjekerner, peber og andre krydderier og… glødende kul!

Det er dog ikke helt den gløgg-udgave, vi drikker i dag. En anden variant, der minder mere om den slags gløgg, vi drikker i dag, stammer fra Tyskland.

Fra glühwein til gløgg

Historiske kilder beretter om, at man i Tyskland på slotte langs Rhinen i 1400-tallet fandt på at opvarme vin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den varme drik for at holde varmen i de kolde vintermåneder.

Pssst!

Er du ikke den store fan af gløgg, kan en kanelkaffe også varmt anbefales til de kolde juledage. 

Tyskerne døbte drikken ”glühwein” – og den varme drik drikkes stadigvæk den dag i dag. I dag drikkes glühwein dog ikke typisk for at holde varmen, men glühwein er blevet en sand klassiker til afterski i tysktalende lande.

Gløgg som juletradition

Der har altså været flere forskellige forløbere til gløggen, som vi kender den i dag – fra Romerriget til Tyskland i 1400-tallet. Men hvordan blev gløgg den juletradition, vi kender i dag?

Omkring 1900-tallet begynder gløgg at blive udbredt som en juledrik i Tyskland. Først senere breder traditionen sig til andre nordiske lande – heriblandt Danmark.

Hvordan gløgg helt præcis er blevet den juletradition, vi kender i dag, er der ikke nogen, der ved med sikkerhed. Men man ved, at svenske forretningsmænd begyndte at markedsføre gløgg som en juledrik i starten af 1900-tallet – bl.a. ved at printe nisser og andre julesymboler på gløggflaskerne.

Hvad spiser man til gløgg?

Gløgg er og bliver en vaskeægte juledrik. Derfor er det svært at sige gløgg, uden også at sige æbleskiver eller klejner. Dermed ikke sagt, at man nødvendigvis behøver at spise æbleskiver eller klejner til gløgg.

Det smager ligeledes skønt med stort se al slags hjemmebag til et varmt glas gløgg. Du kan eksempelvis gå den klassiske vej og bage vaniljekranse og brunkager eller måske julecupcakes og julebiscotti lyder spændende?

Hold øje med SuperBrugsens tilbudsavis, hvis du ønsker at finde ingredienser til gløgg eller andre julegodter. Tilbudsavisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.