Ingefær har de seneste år indtaget Danmark med storm. Rigtig mange danskere starter eksempelvis dagen med et skud ingefær i shotform, men hvad er ingefær godt for?

vis du slår ingefær op i Patienthåndbogen, får du følgende forklaring:


Ingefær er en plante, hvor stoffet rhizomet udvindes fra stammen og bruges som naturmedicin”.


Det er altså bl.a. ingefærs indhold af stoffet rhizomet, der gør, at ingefær kan have helbredende egenskaber. Ingefær indeholder ligeledes en række antioxidanter, og studier viser, at disse kan virke antiflammatorisk – eller sagt på dansk; ingefær styrker vores immunforsvar og hjælper med at beskytte kroppen mod betændelsestilstande.

Så langt så godt. Men hvad er ingefær helt præcist godt for på dag-til-dag-basis?


Ingefær hjælper (måske) mod kvalme

Det er ikke endnu fuldstændigt kortlagt, hvordan ingefær præcis virker i kroppen, men flere studier peger på, at ingefær hæmmer signalmodtagere i nervesystemet, hvilket bl.a. kan lindre kvalme.

Ingefær og graviditetskvalme

Ingefær siges at virke kvalmestillende hos gravide – men som det er med alting, skal ingefær, særligt af gravide, indtages med måde. Gravide kan med ro i sindet spise ingefær sammen med en varieret og balanceret kost, men gravide bør eks. holde sig fra kosttilskud med meget ingefær under graviditet.

Studier tyder på, at ingefær er godt mod kvalme

Lægekundskaben er altid meget forsigtige med at konkludere noget, uden det er fuldstændigt gennemtestet – og gudskelov for det! Med det sagt, så tyder mange studier på, at ingefær har en positiv effekt på bl.a. kvalme, herunder graviditetskvalme.

Ingefær mod slidgigt?

Ingefær siges også at kunne virke lindrende mod bl.a. slidgigt. På nuværende tidspunkt er forskningsresultaterne noget blandede – men flere studier tyder på, at ingefær i et eller andet omfang virker lindrende mod slidgigtsmerter.

Bivirkninger ved stort indtag af ingefær

Du risikerer heldigvis ikke voldsomme bivirkninger ved at prøve dig frem med ingefær, da bivirkninger ved indtag af ingefær sjældent forekommer. Skulle du reagere på ingefær, er det mildere bivirkninger såsom eks. halsbrænd, diarré og irritation i munden.

Ingefær kan virke blodfortyndende

Der er flere indikatorer af, at ingefær kan virke blodfortyndende, hvorfor nogle mennesker muligvis skal være en smule påpasselige med at spise store mængder ingefær og samtidig tage blodfortyndende medicin.


Kan ingefær forebygge forkølelse?

Ingefær har været kendt og brugt i Asien siden oldtiden – både i madlavning og for sine helbredende egenskaber.

Her har asiaterne behandlet feber, fordøjelsesproblemer og forkølelse med ingefær. Ligeledes er ingefær i mange år blevet brugt som appetitstimulerende middel.

Men virker det?

Prøv dig frem

Det korte svar er ”måske”. For som det er med mange andre grøntsager og frugter for den sags skyld, får vi en masse essentielle vitaminer og antioxidanter fra ingefær. Men hvad kroppen helt præcis mangler, når forkølelsen eks. indtræffer, kommer an på individet.

Derfor er det bedste råd: Prøv dig frem.

Tip:

Hvis du vil forsøge dig med ingefær mod din forkølelse, er den bedste ’form’ at indtage ingefær i som ingefær-te med citrus og honning. Honningen er god smørelse til din hals og citrusfrugten giver din krop et ordentligt boost af C-vitaminer.

Ingefær gør os modstandsdygtige over for vira

Én ting er dog sikkert: Ingefær og alle dens antiflammatoriske stoffer styrker immunforsvaret og gør os modstandsdygtige over for virus- og betændelsestilstande i kroppen.

Ingefær er bestemt ikke det eneste fra naturen, der er er godt for vores generelle sundhed og immunforsvar. SuperBrugsens Grønthandel har eks. også skrevet om, hvorfor det er en god idé at spise hindbær og om de mange gode grunde til at spise granatæbler.

God læselyst!