Økologi

Den økologiske udvikling i Danmark er skabt af engagerede landmænd, producenter og forbrugere – alle drevet af ønsket om rene varer uden madsminke, eller rester af sprøjtemidler og med større hensyn til dyrevelfærd og miljø.

Danmark er økologisk pioner og den økologiske Danmarkshistorie er en næsten uafbrudt succeshistorie. Men ambitionerne må være større endnu.

De 8 økovalg

Coop og Økologisk Landsforening har en fælles vision om, at øko-salget skal fordobles i Danmark.

Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi alle behøver lave vores indkøbsvaner fuldstændigt om fra den ene dag til den anden. Hvis du bare køber lidt mere økologi, end du plejer, er du allerede med til at gøre en forskel.

For at gøre det let at komme i gang, har vi i samarbejde med Økologisk Landsforening lavet en liste over otte gode øko-valg.

Køb økologisk mælk og send køerne på græs

Mange af os forbinder nok mælk med græssende køer under en dansk sommerhimmel. Men det er langt fra virkeligheden for alle køer. Mens alle økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret, gælder det kun 16 procent af de ikke-økologiske køer. En liter økologisk mælk er samtidig ikke meget dyrere end en ikke-økologisk, så her får du rigtig meget økologi for pengene.

Økologiske æg kommer fra høns, der har plads til at baske med vingerne

Der er forskel på høns. En økologisk høne har 50 gange så meget plads som en burhøne. Hvor en burhøne må nøjes med 0,083 m² , har en økologisk høne hele 4,14 m² at boltre sig på, når man også regner udendørs arealet med. Udover mere plads i stalden har økologiske høns i  modsætning til burhøns nemlig også mulighed for at komme udendørs.

Økologiske æbler og pærer indeholder ikke andet end frugt

Kan man sammenligne pærer og æbler? Hvis de ikke er økologiske, kan begge frugter have et højt indhold af pesticidrester. Især hvis de kommer fra udlandet. Økologiske pærer og æbler indeholder derimod kun sjældent pesticidrester.

Vælg økologiske bananer og giv pesticiderne en på skrællen

Der bruges store mængder pesticider til at dyrke ikke-økologiske bananer. Og det kan måles. I en test fra fødevarestyrelsen blev der fundet rester af sprøjtegifte i 49 ud af 53 bananer. En svensk undersøgelse fandt ikke mindre end syv forskellige gifte mod insekter og svampe – ikke bare i skrællen, men også i selve frugtkødet. Til gengæld var alle de undersøgte økologiske bananer helt fri for giftstoffer.

Økologisk kaffe med fylde, blødhed og en god smag i munden

I Danmark drikker vi rigtig meget kaffe. Og der er god grund til at vælge en økologisk af slagsen, i hvert fald hvis du vil spare miljøet og kaffebønderne for unødige pesticider. I den ikke-økologiske kaffeproduktion anvendes nogle gange pesticidet methyl parathion, der er ulovligt i EU og USA, fordi det er meget giftig for både mennesker, fugle, fisk og pattedyr.

Vælg økologiske havregryn 

Hvis du vælger økologiske gryn, er du sikker på, at du ikke får rester af sprøjtegifte. Et kilo økologiske havregryn skåner 680 liter grundvand for pesticider. Og økologiske havregryn er ikke meget dyrere end ikke-økologiske, derfor er de et godt sted at starte.

Brug knolden. Vælg økologiske kartofler og skån naturen for sprøjtegift

I Danmark spiser vi hvert år store mængder kartofler. Og der er store miljømæssige gevinster ved at skifte de konventionelle ud med økologiske. Konventionelle kartofler indtager nemlig klart førstepladsen som den mest sprøjtede afgrøde herhjemme. Økologiske kartofler sprøjtes til gengæld ikke.

Betyder dyrevelfærd og miljø noget for dig?

Økologiske dyr lever et mere naturligt liv med frisk luft og god plads. Og økologisk kød gavner ikke kun dyrevelfærden, det er også godt for miljøet. Økologiske dyr skal nemlig have økologisk foder – kun fem procent af proteinfoderet må være u-økologisk, og kun til svin og høns. Når du køber økologisk kød betyder det dermed også mindre brug af pesticider i landbruget. Økologiske dyr får også mindre medicin. Konventionelle svin får fx 3-20 gange mere antibiotika end økologiske grise.