Flødeboller fra Irma

Historien om vores flødebolle går efterhånden flere år tilbage, men det handler stadig om verdens bedste flødebolleskum, logistik og et samarbejde med en mand, der er født ind i et chokoladedynasti

Du kan købe Irmas håndlavede flødeboller i SuperBrugsen og Kvickly

Kan du høre knækket?

I Irma har vi en flødebolle, der har taget kunderne med storm, og nu er den endda også Fairtrade-mærket.

Vi vil ikke skrive om, hvordan de smager. Vi vil ikke engang forsøge. Så lad os hellere skrive om, hvordan de lyder: Knæk!

Der kommer et klart, hørbart knæk efterfulgt af nogle små knaselyde, når tænderne bryder igennem den tykke overflade af enten mørk eller hvid chokolade. Lyden afslører, at her er der tale om en flødebolle med gods i: En tyk kuppel af chokolade på et solidt fundament af en fyldig, smagfuld marcipan.

Irmas håndlavede flødeboller

Mens duften af varm chokolade kildrer i næsen, marcherer de mange flødeboller i roligt tempo ned mod det lille vandfald af flydende chokolade, der flyder ud over flødebollen. Her bliver flødebollerne til, men det var egentlig Irmas varechef for kolonial, nydelsesmidler og nonfood Leif Larsen, der fik ideen til Irmas udvalgte flødeboller. I første omgang var der dog ikke mange, som kunne se det oplagte i at lave en håndlavet flødebolle, der skal sælges, mens den stadig er frisk – dvs. inden for 14 dage. Men Irmas Leif Larsen troede på ideen og gik i dialog med Sv. Michelsen Chokolade, som havde deres egne dessertflødeboller i forvejen. Irma havde nogle lidt andre ideer med flødebollen, og da de to parter havde blandet idéer og erfaringer, blev resultatet en æske med fire flødeboller på en bund af ren marcipan: To hvide og to mørke flødeboller.

Hemmeligheden

Skummet er hemmeligheden. Og den perfekte, cremede konsistens kommer ikke af sig selv. Det er skummet, der er det virkelige kunststykke, fortæller Nicolas Dorff, direktør for Sv.Michelsen Chokolade, der producerer Irmas udvalgte flødebolle, og som viser os rundt på den lille chokoladefabrik i Avedøre.

Og når flødebollen bliver ”skummet op”, står der to uddannede konditorer og former selve Irma-flødebollen med en gammeldags sprøjtepose. Og man kan godt undre sig over, hvorfor det er nødvendigt at lave hver eneste flødebolle i hånden. ”Men du kan simpelthen ikke få den samme kvalitet, hvis du får en maskine til at lave det. Sådan er det, når det handler om chokolade.

Med skummet handler det om, at det bliver mere stift, hver gang du håndterer det. Så hvis det skulle igennem rør og dyser i en maskine, ville du slet ikke have den lækre og cremede struktur,” forklarer Nicolas Dorff, tredje generation af chokoladefamilien Sv. Michelsen Chokolade.

Med dejlig chokolade og flødeboller til

Og det blev hurtigt klart, at Irmas kunder var klar til at betale lidt mere for fire helt ekstraordinære versioner af et produkt, der tidligere mest blev forbundet med børnefødselsdage. I dag er flødebollerne Irmas største konfektureprodukt, fortæller Leif Larsen. ”Det har været en forrygende succes. Og når man kan kombinere en leverandør med et godt navn med vores egne ideer, så er det jo den perfekte Irma-vare,” siger Leif Larsen, der også fortæller, at flødebollerne bliver kørt ud to gange om ugen for at sikre, at de er helt friske i butikken.

Historien om en flødebolle

Det var ikke tilfældigt, at valget faldt på Sv. Michelsen Chokolade som leverandør. Sv. Michelsen Chokolade er en institution blandt danske chokoladekendere. Virksomheden stammer fra 1933, men oprindeligt havde grundlæggeren Svend Michelsen planlagt at sælge konditorkager i butikken på Østerbro. Men da det viste sig, at interessen for fyldte chokolader var større end for flødeskumskager, var familiens vej brolagt. I over 40 år lå Sv. Michelsens chokoladefabrik på Rygårds Allé i Hellerup i samme ejendom, som familien boede i, og hvor Nicolas Dorff er vokset op. Nicolas er barnebarn af grundlæggeren. Nicolas’ far, Kjeld Dorff, har stadig sin gang i virksomheden.

Det perfekte samspil...

I dag er det dog ikke en kongekrone, men en lille Irma-pige, der giver det sidste præg på flødebollerne, inden de bliver nænsomt pakket i æskerne. Som Irmas Flødebolle-entusiaster vil vide, har den mørke udgave af Irmas udvalgte flødebolle en Irma-pige på toppen – et lille logo, der bliver fremstillet i kakaosmør på en specialprinter. Det er dog næppe logoets fortjeneste, at denne variant blev så populær, at Irma sendte en pakke med kun fire mørke flødeboller ud i butikkerne. En del kunder foretrak den mørke variant, hvor smagen af 60 procent chokolade giver en let bitterhed i kontrast til sødheden i skummet. Andre holder fast i, at sødheden i de hvide flødeboller giver det perfekte samspil med resten af flødebollen. Om man er til de hvide eller de mørke, er et spørgsmål, som kan dele de små familier. Men nu er valgmuligheden i hvert fald blevet større. Alle er dog enige om, at flødebollerne smager … godt!

Men nu har vi allerede skrevet alt for meget om smagen. For hvis du ikke allerede kender smagen, så må du prøve selv. Knæk!

En krone på værket

I 2007 voksede chokoladevirksomheden dog ud af lokalerne i Hellerup og flyttede ud til den nuværende fabrik i industrikvarteret i Avedøre, fortæller Nicolas Dorff, der som den eneste af tre søskende valgte at fortsætte i chokoladeverdenen. Men selvom virksomheden er flyttet til større lokaler, er det dog stadig en ganske overskuelig fabrik, hvor mange ting stadig bliver lavet i hånden. ”Hvis det betyder noget for kvaliteten, så holder vi fast ved, at det skal være håndlavet – som med flødebollerne. Vi har haft de samme holdninger til kvalitet gennem alle årene, og mange af opskrifterne har været fuldstændig de samme. Men det er også vigtigt hele tiden at være nyskabende og nysgerrig”, fortæller direktøren for Sv. Michelsen Chokolade, der i 1992 kunne sætte en kongekrone og prædikatet ”kongelig hofleverandør” på æskerne