cover til oktoberfest
cover til oktoberfest

Oktoberfest

Oktoberfest eller tyrolerfest – kært barn har mange navne

Nu er det blevet den tid af året, hvor mange gør sig klar til oktoberfest, tyrolerfest eller bierfest. Vil du vide mere om efterårets fest og vil du måske holde din egen oktoberfest, så kan du læse med her.

Hvad er Oktoberfest?

Oktoberfest er en stor tysk folkefest, der bliver afholdt hvert år i München. Den første oktoberfest opstod i 1810 da kronprins Ludwig skulle giftes med prinsesse Therese.

Igennem årene har oktoberfesten udviklet sig fra en sportsbegivenhed til en kæmpe festival, der årligt bliver besøgt af flere end 6 millioner mennesker.

Hvornår bliver oktoberfest afholdt?

Oktoberfesten starter i september og slutter i starten af oktober. Men hvorfor holder man oktoberfest i september måned? Det er simpelthen fordi oktoberfesten er blevet udvidet siden dens begyndelse og for at have så godt vejr som muligt under hele oktoberfesten valgte man at starte i september.

Øllet til oktoberfest

I ca. 2 uger bliver der drukket kæmpe mængder af specielbrygget øl af store 1-liters krus serveret i alle festivalens kæmpe telte. Der bliver ikke serveret øl til oktoberfesten, før overborgmesteren ved en ceremoni slår spunsen i den første tønde. Men herefter flyder øllet også i store mængder. I løbet af oktoberfesten bliver der hvert år drukket mere end 7 millioner liter øl.

Øl til oktoberfest

Øllet er brygget af lokale bryggerier, der har gamle og stolte traditioner omkring deres bryggeri. Alkoholprocenten i øllet til oktoberfest er som regel højere, end hvad vi er vant til fra en almindelig pilsner herhjemme i Danmark.

Oktoberfest i Danmark

Du behøver ikke at tage hele vejen til München for at opleve stemningen til oktoberfest. Flere steder i Danmark bliver der holdt oktoberfest i store telte med masere af øl og tysk mad. Her er der selvfølgelig ligesom til oktoberfesten i München stor mulighed for at iklæde sig tyroler tøj og have en fest.

Hold din egen tyrolerfest

Hvis ikke du har mulighed for at tage til en af de mange oktoberfester, der bliver afholdt, kan du lave din egen oktoberfest. Inviter venner og familie til tyrolerfest og bliv vært til en noget anderledes aften, som dine gæster med garanti vil kunne huske.

Skab de rigtige rammer til en oktoberfest

Du kan måske ikke ramme hel samme stemning til din egen tyrolerfest, men du kan sætte rammen med ternede blå og hvide duge og servietter. Hertil hører også gerne nogle store ølkrus, gerne 1-liters krus som de har dem til oktoberfest i München.

Hvis du rigtig vil blære dig, kan du øve dig på at servere så mange fyldte krus som muligt på en gang. I teltene til oktoberfest serveres der op til 19 krus ad gangen. Test hvor mange du kan have i favnen til din egen tyrolerfest.

Tøj til oktoberfesten

Du kan hurtigt gøre din oktoberfest til en udklædningsfest ved at bede dine gæster om at iklæde sig traditionelt tøj. Mænd bør iklæde sig lederhosen og kvinder dirndl kjoler. Hvis du ikke er meget for at klæde dig ud, så kan du blot nøjes med en tyrolerhat.

braiserede-svineskanke.jpg

Mad og drikke

Til en rigtig oktober- eller tyrolerfest må du for alt i verden ikke mangle øl. Til alt den øl er det også en god idé at servere lidt mad for dine gæster, når du holder tyrolerfest. Til den årlige oktoberfest i München vil du kunne finde en masse traditionelle tyske retter såsom weinersnitchel. Du kan finde mere inspiration til mad og drikke til din helt egen oktoberfest her.

Oktoberfest_topslider_2000x500.jpg
Oktoberfest_topslider_2000x500.jpg

Gode tilbud på øl og mad

Skal du ud og købe ind til din helt egen tyrolerfest eller blot nyde god mad og øl her i efteråret, så kan du tjekke SuperBrugsens tilbudsavis for gode tilbud. Find din nærmeste SuperBrugsen her.