Historien om SuperBrugsen

Idéen om en andelsforening startede i England i 1844. 22 år efter åbnede den første brugsforening i Thisted, og den var afsæt til den virksomhed, vi i dag kender som Coop. Værdien i fællesskabet har altid været vores grundpille. Set i bakspejlet har det været en spændende rejse med mange kampe og højdepunkter, men det er fremtiden, der driver os. Præcis som det altid har været.

2008

De danske butikker i Coop Danmark bliver igen 100% danskejet med FDB som eneejer. I dag er Coop Danmark en af de største virksomheder i Danmark, målt på omsætning og antal arbejdspladser.

2006

Fremgangen fortsætter, og SuperBrugsen opnår det tredje bedste resultat i kædens historie. Der investeres mange penge i at modernisere butiksnettet. SuperBrugsen introducerer varemærket Änglamark’, der er en ansvarlighedsserie med økologi, miljø- og allergivenlige produkter.

2002

For at øge konkurrenceevnen samles danske, svenske og norske brugsforeninger i Coop Norden. Forening og forretning bliver adskilt, og butikkerne bliver nu drevet i det nye selskab Coop Danmark A/S, der er et datterselskab i Coop Norden.

1993

SuperBrugsen bliver etableret og er fra starten Danmarks største supermarkedskæde med flere end 300 butikker over hele landet. Det er Brugsens største butikker, som bliver til den nye kæde.

1991

SuperBrugsen bliver etableret og er fra starten Danmarks største supermarkedskæde med flere end 300 butikker over hele landet. Det er Brugsens største butikker, som bliver til den nye kæde.

1981

Året for den spæde start inden for økologi, og de første økologiske varer i butikkerne. Gulerødderne kom fra Svanholm, der stadig leverer til Coop.

1963

FDB’s hovedkontor på Roskildevej i Albertslund står klart. Det bliver til Coops hovedkontor, som er blevet udpeget som nationalt industriminde af kulturarvsstyrelsen.

1958

Brugsen får nyt logo.

1949

Den første selvbetjeningsbutik åbner i Esbjerg.

1947

FDB’s bestyrelse beslutter at tage navnet ”Brugsen” officielt i brug som butiksnavn.

1932

Dyrevelfærd indgår i FDB’s forretningspolitik.

1929

FDB’s centrallaboratorium bliver oprettet, hvilket rykker FDB frem i forreste række, hvad angår tekniske og hygiejniske fremskridt.

1896

Behovet for samarbejde mellem butikkerne vokser, og den 1. januar bliver FDB, Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger etableret. Uddeler, Severin Jørgensen, går ind i arbejdet med etableringen af fabrikker, der skal producere til butikkerne.

1866

H.C. Sonne bliver grebet af andelstanken, fordi han kan se, den kan forbedre vilkårene for de fattige samfundsklasser. Han stifter derfor Danmarks første brugsforening.

1844

De første andelsforeninger etableres i England. Det var væverne i Rochdale nord for Manchester, der i 1844 fik den idé at slutte sig sammen i en forening for at købe sukker, smør og mel til fordelagtige priser.