Alt du skal vide om aprilsnar 

De fleste af os har nok før oplevet at være lidt for naive, og derved været offer for en aprilsnar. Hvert år d. 1. april er det tilladt at lyve, narre og tage fusen på hinanden. Men hvorfor er det, at det er tilladt netop den dag?

Aprilsnarren går langt tilbage  

I Danmark har vi narret hinanden med aprilsnar siden 1600-tallet. Der er lidt usikkerhed omkring hvornår den allerførste aprilsnar fandt sted. Den mest udbredte teori er, at aprilsnarrens oprindelse kommer fra Frankrig.

Tilbage i 1582 var det nemlig sådan, at den julianske kalender blev erstattet med den gregorianske, hvilket betød, at nytårsdag blev rykket fra d. 25. marts til d. 1. januar. Dem der fortsatte med at fejre afslutningen af nytårsugen d. 1. april, blev kaldt for aprilsnar.

Vidste du?

Det er ikke kun d. 1. april, at vi narrer hinanden. Hvert år d. 1. maj kan du risikere at blive udnævnt til majkat, eller majmånedskat, hvis du falder for en narrestreg. Denne tradition er dog ikke så udbredt herhjemme, hvilket nok skyldes det store fokus på aprilsnar.

1. Intentionen skal være morsom

Først og fremmest skal du være helt sikker på, at din aprilsnar vil være morsom for begge parter. Med andre ord må din aprilsnar ikke såre eller vække negative og stærke følelser hos den person, du ønsker at lave en aprilsnar på.

2. Øvelse gør mester  

Som så meget andet kræver det øvelse at udføre verdens bedste aprilsnar. Du skal være sikker på, at du kender din handlingsplan til punkt og prikke. På den måde vil din aprilsnar virke mere overbevisende.

3. Forbered dig på skeptiske spørgsmål 

Du skal forberede dig på alle slags spørgsmål, da de kan være med til at spolere din aprilsnar. Når du har styr på dem, er der intet der kan få dig ud i tøvende situationer, hvilket stiller dig i en stærkere position.

4. Du skal have en tidsplan

Inden du iværksætter den bedste aprilsnar, skal du afstemme med dig selv, hvor langt du ønsker at køre den ud – og hvor langt du kan tillade dig at køre den ud. Du er selv herre over at stoppe mens legen den er god.

Vidste du?

Aprilsnarren er i den grad kommet i rampelyset gennem medierne. Men vidste du, at der er mange lande i den vestlige verden, der ikke kender til den? Derfor kan det være dårlig skik at bringe en aprilsnar i medierne, da mange læsere kan have fuld tillid til indholdet.

5. Tænk over det perfekte mål

Du skal være helt sikker på hvem dit endelige mål er. Vil din kæreste overhovedet finde det morsomt, eller vil din chef finde det for tidligt i jeres samarbejde? Sørg for at lav din aprilsnar på en person du kender, holder af og ved hvordan vil reagere på din aprilsnar.

6. Lav en teaser på din aprilsnar

Hvis du ønsker at lave verdens bedste aprilsnar, skal du tænke flere led ind i din plan. Det kan være en fordel, at du sender en besked på forhånd til personen, og fortæller, at du har noget du gerne vil snakke om. Det kan gøre din historie mere troværdigt.

7. Jo tidligere, jo bedre

Din aprilsnar skal gerne udføres tidligt på dagen. D. 1. april er altid spækket med aprilsnarre i medierne, hvilket betyder, at dit mål hurtigt kan vække opsigt, hvis han/hun allerede er blevet mindet om, at det er den d. 1. april.

8. Fortæl den ansigt til ansigt

Sidste men ikke mindst skal du fortælle din aprilsnar ansigt til ansigt. Det virker mere troværdigt end over telefonen. Derudover skylder du også dig selv at se personens ansigtsudtryk, da du har lagt energi i projektet.

Held og lykke med verdens bedste aprilsnar!

FAQ om aprilsnar

Hvad er aprilsnar

En aprilsnar betyder at lave gæk, narre eller løjer med en du kender d. 1. april. Det kan f.eks. være at løbe et ærinde eller sige noget som ikke eksisterer i virkeligheden. I dag er det ikke kun os mennesker som driver gæk med hinanden d. 1. april, men også medier og virksomheder som vælger at bringe historier der kan narre os.

Hvorfor laver man aprilsnar?

Man laver en aprilsnar d. 1. april fordi det er en sædvane der er indgroet i vores kultur og traditioner. At narre hinanden med en aprilsnar kan dokumenteres helt tilbage til 1600-tallet i Europa, hvor kalenderskiftet til den gregorianske kalender gav anledning til at drille dem som stadig fastholdt nytårsdag d. 1. april. Skiftet fra den julianske kalender betød nemlig at nytåret blev rykket til 1. januar, som vi kender i dag.
Hvor

Hvor stammer aprilsnar fra?

Aprilsnar stammer fra den katolske kirke. I 1582 skiftede man fra den julianske til den gregorianske kalender. Det betød bl.a. at fejringen af nytårsdag blev rykket fra den første april til den første januar. Kalenderskiftet gav anledning til at gøre nar af dem, som stadig fastholdt fejringen af nytår i april – og den efterfølgende nytårsdag d. 1. april.

Hvordan laver man en god aprilsnar?

For at lave en god aprilsnar kræver det forberedelse og is i maven. Du kan med fordel øve dig på din løgn, så du virker mere overbevisende, når du skal fortælle den. Det er også en god idé at lave aprilsnarren først på dagen, da der er en stor chance for at modtageren ikke har opdaget, at det er 1. april.

Find din nærmeste SuperBrugsen

Find din nærmeste SuperBrugsen her, og se de gode tilbud i vores avis. Avisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.