Logo
pastinakbroed.png
pastinakbroed.png

Hvad er gluten?

Gluten kommer fra kornsorter som hvede, rug og byg, og er det stof, som gør dej luftigt, lækkert og sammenhængende. Gluten findes i mange hvedeindholdene produkter.

Du finder gluten i mange meltyper som hvedemel, grahamsmel, couscous, spelt og mange flere. Derudover finder du også gluten i havre - det er både havregryn, mysli, brød, kager og pasta.

Hvad er der i gluten?

Gluten er et protein, som udgør 80% af proteinerne i kornsorter som f.eks. hvede. Det er ikke skadeligt at indtage gluten, men det er ikke alle, som kan tåle for meget gluten.

Kan du ikke tåle gluten, så er du allergisk overfor gluten, og det vil sige, at din tyndtarm ikke kan optage gluten, og det er derfor, at du får det dårligt, hvis der er gluten i maden.

Har du glutenallergi, kan sygdommen ikke helbredes, men den kan behandles med en kost uden gluten. Glutenallergi er forskellig fra person til person, da nogen tåler gluten i mindre mængder, og andre må undlade gluten helt i sin kost.

Har du glutenallergi?

Har du mistanke om glutenallergi, skal du testes hos din egen læge, før du gør andet. Symptomer på glutenallergi er forskellige fra person til person, men hvis du oplever nedenstående symptomer hver gang du spiser gluten, og har mistanke om glutenallergi, skal du snakke med din læge.

Det er vigtigt at huske, at det ikke nødvendigvis betyder, at du er glutenallergiker, når du af og til får ondt i maven efter indtagelse af gluten.

Nedenstående er hyppige symptomer på glutenallergi:

  • Hyppige afføringer hvor farven og luften er anderledes
  • Oppustet og luft i maven efter gluten
  • Mavesmerter
  • Vægttab som følge af at tarmen ikke kan optage næring fra maden

Findes der produkter uden gluten?

Gluten findes i mange madprodukter, især i morgenmadsprodukter. Men der findes også rigtig mange alternativer til gluten og mange glutenfri produkter, som du også kan have glæde af.

Åbningstider i din lokale SuperBrugsen

Hos SuperBrugsen sælger vi glutenfri produkter. Gå på opdagelse i SuperBrugsens tilbudsavis, hvor vi hver uge har et stort udvalg af gode tilbud. Find åbningstider i din lokale SuperBrugsen.

Find butik
Tilbudsavis