Skal vi danskere have et glas iskoldt, mousserende vin, er Asti én af de helt store favoritter. Den lette, sommerlige og forfriskende vintype er nemlig helt i toppen blandt vores mest foretrukne vintyper, når solen står højest i sommerperioden. Men hvad er Asti helt præcis?
Vi guider dig på denne side igennem alt, du behøver at vide om Asti . Læs bl.a. om, hvor Asti stammer fra, hvordan det fremstilles og hvilke typer Asti, der findes.
Asti Spumante og Moscato d’Asti
Asti er navnet på en by i det berømte Piemonte-distrikt i Italien, der bl.a. også er kendt for de meget anerkendte Barolo-vine. Som vintype inddeles Asti i to forskellige slags:
- Asti Spumante
- Moscato d’Asti
Forskellen på de to typer Asti er overordnet, at Asti Spumante har et højere tryk i flasken og laves enten ved ”Champagnemetoden” eller på tryktank.
Moscato d’Asti har typisk en lav alkoholprocent på ca. 5-6 %, og trykket i flasken er lavere, end det er i Asti Spumante. Moscato d’Asti er derfor ikke en rigtig ”mousserende” vin – italienerne kategoriserer den som en ”frizzante”.
Man kan altså forenklet sige, at en Asti Spumante er en mousserende vin, der minder om de lidt tørrere prosecco- og champagnevine med mange lette bobler, mens Moscato d’Asti placerer sig et sted imellem en mousserende vin og en dessertvin.
Hvilken druesort laves Asti på?
Som beskrevet ovenfor er der altså overordnet to typer Asti – Asti Spumante og Moscato d’Asti – og disse fremstilles begge på den aromatiske drue, Moscato druen.
Moscato druen er den mest udbredte drue i det sagnomspundne Piemonte-distrikt i Italien, hvor den vokser i det bakkede landskab, der omgiver byen, Asti.
Moscato druen er forholdsvis sød – og generelt en anelse for sød til at lave hvidvin på. Tilføjelsen af kulsyre (bobler) giver vinen en friskhed, der spiller godt op mod sødmen.
Hvordan fremstiles Asti?
Både Asti Spumante og Moscato d’Asti fremstilles altså på Moscato druen, men
fremstillingsmetoderne for de to typer Asti varierer en smule – ligesom smagsforskellen på Asti Spumante og Moscato d’Asti gør det.
Vi forklarer her, hvordan hhv. Asti Spumante og Moscato d’Asti fremstilles.
Fremstilling af Asti Spumante
Asti Spumante fremstilles ofte efter ”champagnemetoden”, der – sammenlignet med andre fremstillingsmetoder – er en smule mere kostelig. ”Champagnemetoden” kaldes også ”den traditionelle metode”, og er processen er følgende:
1. Vinen brygges ved at gærde druen
2. Dernæst tilsættes sukkerholdig vin, som skaber kuldioxid.
”Normalt” tilføjes kulsyren direkte til den færdige drue, hvilket er en væsentligt mindre krævende fremstillingsmetode.
Asti Spumante sælges også typisk i karakteristiske ”champagneflasker” og proppes med en champagneprop. Dog er Asti typisk en forholdsvis billig mousserende vin sammenlignet med eks. prosecco og lignende, mousserende vine.
Fremstilling af Moscato d’Asti
Som tidligere beskrevet er Moscato d’Asti ikke nær så ”mousserende”, som Asti Spumante – og det afspejles også i fremstillingsmetoden.
Hvor Asti Spumante ofte fremstilles efter Champagnemetoden, så fremstilles Moscato d’Asti ved, at man stopper gæringen af vinen i tryktanken.
Det bevirker, at både sødmen og boblerne fremkommer naturligt i vinen, hvilket også er forklaringen på, hvorfor der er færre bobler i en Moscato d’Asti sammenlignet med en Asti Spumante.
Dertil, så betyder fremstillingsmetoden også, at den endelige alkoholprocent i en Moscato d’Asti sjældent sniger sig op over 5-6 %.
Asti og mad – Hvad går Asti godt til?
Asti er i udgangspunktet en meget sød vin, der går rigtigt godt som en velkomstdrink – særligt af typen Asti Spumante - der har et højt indhold af de lette bobler, vi kender fra bl.a. champagne.
Skal du parre Asti og mad, skal du helt overordnet kigge mod det søde køkken, da Asti typisk bliver en anelse for sød til at spille op mod det salte køkken.
Serverer du derimod en dessert med frugter, er et glas Asti – særligt af typen Moscato d’Asti – en rigtig god ledsager i glasset, da den naturlige sødme harmonerer godt med diverse frugtnoter.
Andre typer mousserende vin
Mousserende vin produceres i hele verden, og Asti er blot én af mange typer mousserende vin. Spanien og Frankrig har også – ligesom Italien – lang historie med at producere mousserende vine. Her samles mousserende vin under følgende betegnelser:
- Cremant – Fransk mousserende vin
- Cava – Spansk mousserende vin
Der findes en masse regler, der skal opfyldes, for at man kan klassificere en vin som enten Cremant, Cava eller Spumante.
F.eks. må Cremant kun produceres i syv forskellige vinregioner (Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux og Loire). Cava må kun produceres i otte vinregioner (men i praksis produceres næsten al Cava-vin i Penedès-regionen).
Derudover kan ”Espumante” fra Portugal og ”Sekt” fra Tyskland også nævnes. I USA går mousserende vine under den lidt mere mundrette betegnelse ”Sparkling Wine”.
Mod på mere læsning om vintyper?
Vores vineksperter i SuperBrugsen har en masse ekspertviden om diverse vintyper, druesorter og vindistrikter.
Den viden deler vi gerne ud af – både i butikken, men også online, hvor vi har skrevet en masse forskellige vinrelaterede artikler, som kan klæde dig bedre på til at træffe de rette vinvalg.
Har du lyst til at læse mere om forskellige vintyper? Så kan vi varmt anbefale:
- Champagne
o Her finder du alt, du behøver at vide om den mousserende vin over dem alle.
- Prosecco
o Den ultimative guide til ”Italiens svar på Champagne”.
- Amarone
o Læs om, hvorfor Amarone er så velrespekteret en vintype.
- Pinot Noir
o Druesorten, der kan dateres tilbage til før vor tidsregning.
Vi har derudover også en god samling ”tips og tricks” fra SuperBrugsens vinafdeling. Her kan du bl.a. få 5 gode tips til hvidvin, rødvin eller bobler.
Asti på tilbud?
I SuperBrugsens vinafdeling finder du et bredt udvalg af mousserende vine – bl.a. Asti. Spørg vineksperten i din lokale SuperBrugsen-butik til råds, næste gang du skal købe mousserende vin.
Det kan ofte være en god idé at kigge i vores tilbudsavis, inden du planlægger dit besøg. Tilbudsavisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.
Asti-afsted, og god sommer!
FAQ om Asti
Hvad er Asti?
Asti er en mousserende vin fra Italien, som er blandt danskernes favoritter.
Hvilken druesort laves Asti på?
Asti laves på den aromatiske drue, moscato-druen. Det er den mest udbredte i Piemonte-distriktet i Italien, som netop er omgivet af byen, Asti. Druen er sød og tilføjelsen af kulsyre giver en god og skøn friskhed.
Hvordan fremstilles Asti Spumante?
Asti Spumante fremstilles efter den såkaldte ’’champagnemetode’’. Det er den traditionelle metode, hvor vin først brygges ved at gærde druen for dernæst at tilsætte sukkerholdig vin, som skaber kuldioxid.
Hvordan fremstilles Moscato d’Asti?
Moscato d’Asti fremstilles ved at man stopper gæringen af vinen i tryk-tanken. Det betyder at både sødmen og boblerne fremkommer naturligt. Fremstillingsmetoden betyder også at alkoholprocenten er lav – sjældent over 5-6%.