Der er ikke noget bedre end en god oksesteg! Tilberedningen, som stegetid, temperatur og hviletid, er afgørende faktorer for et godt og vellykket resultat.

Sådan gør du

  1. Oksestegen steges i ovnen på 180 grader i ca. 35 minutter pr. kg.
  2. Tag stegen ud og sæt den på køkkenbordet på risten – herefter stikker du stegetermometret ind i midten af stegens mest kødfyldte del. Spidsen må ikke berøre ben eller fedt.
  3. Når stegen er taget ud af ovnen, skal det hvile 20-25 minutter. Udækket de første 15 minutter og derefter tildækket med stanniol og et viskestykke, indtil oksestegen skæres ud. Det giver kødsaften og varmen tid til at fordele sig i stegen.

Find den rette temperatur

Gå efter disse temperaturer på stegetermometeret uanset om du tilbereder svinekød, kalvekød eller fjerkræ:

  • 55 – 60 grader meget rødt til rødt
  • 60 – 65 grader rødt rosa til rosa, det man kalder medium
  • 65 – 68 grader rosa til gennemstegt med klar saft
  • 68 – 70 grader gennemsteg kød (gælder typisk grydestege)

Husk at lade stegen hvile

For at holde kødet saftigt er det vigtigt, at det får lov til at hvile efter tilberedningen. Læg et stykke stanniol over kødet og dæk eventuelt med et klæde.

Sørg for at det ikke slutter helt tæt, så kødet ikke steger videre. Den rigtige hviletid betyder, at saften og varmen fordeler sig i hele kødet og giver den optimale smagsoplevelse, mørhed, ensartede farve og struktur.

Oksestegens hviletid er forskellig alt efter kernetemperaturen på stegetermometeret. Ved en temperatur på 55 grader med en hviletid på 1 time, får du en medium steg. Du får samme resultat, hvis temperaturen er 65 grader og hviletiden er 10-15 minutter.

En god oksesteg skal skæres på den helt rigtige måde

Som udgangspunkt skal du altid skære på tværs af kødfibrene. Det sikrer den helt rigtige oplevelse af mørhed. Hvis du er i tvivl om kødfibrenes retning, kan du vende oksestegen på hovedet. Så kan du tydeligt se kødfibrenes retning. Dette gælder for langt de fleste stege.

Og hvis du skulle have nogen spørgsmål, så spørg endelig SB Slagteren.

Velbekomme!