En veluddannet, passioneret slagter kan med knivskarp præcision udskære de rigtige stykker af dyret, så næsten intet går til spilde.

En forkert udskæring kan nemlig betyde, at den gode smag ikke kommer til sin ret, eller at det bliver svært at skære i og tygge på.

SuperBrugsens slagtere er certificeret i samarbejde med Teknologisk Institut. Tal med ham eller hende om, hvad de forskellige udskæringer egner sig til og hvordan de bedst tilberedes. Kød er noget af det dyreste i husholdningen. Derfor skal det behandles med omtanke.

Kød med ben smager af mest
Der er muskler i smagen af godt kød. Som regel er det nemlig kødet, der sidder tæt på dyrets skelet, der har den kraftigste smag. Det er de steder på kroppen, som dyret bevæger mest f.eks. benene, halsen og skanken.

Forskellen på forenden og bagenden
Kød er bygget op af muskelfibre, som er bundet sammen af bindevæv. Som hovedregel kan man sige, at kød fra forenden af dyret indeholder mere bindevæv end kød fra bagenden. Bindevævet opløses ved kogning, så derfor er kød fra forenden bedst til retter, der skal simres mørt.

Hvorfor skumme, når man koger kød?
Det skum, der dannes på overfladen, når man koger kød, kalder mange urent. Det er det ikke. Skummet består fortrinsvist af proteiner. Ved at ”skumme” overfladen bliver maden altså ikke mere ren, men får et mere klart udseende.

Hold øje med stegetermoteret
Hvis kød bliver stegt i ovnen ved en høj temperatur, skal man lige være opmærksom på, at temperaturen inde i kødet kan stige 10 grader mere, efter det er taget ud. Så hold øje med stegetermometeret.

Ikke alt oksekød må spises lyserødt
Bakterier på hele stykker kød sidder kun på overfladen, og de forsvinder ved stegning. Derfor må man gerne spise rødt eller lyserødt okse-, svine- og lammekød. Hakket kød skal derimod helt gennemsteges, da kødet har en meget større overflade så bakterierne også er i midten.

Fra de møreste stege til hakkebøffer

Fra flæskesteg til den danske nationalret

 

Fra kølle til frikassé