Bourgogne er et fransk vindistrikt, der producerer nogle af verdens mest eftertragtede vine.

Er du en sand vinkender, ved du måske, at Bourgogne er verdens mest eksklusive vinområde. Her kan du finde alt lige fra lette, enkle og frugtige vine til kraftige vine, som bærer præg af stor kompleksitet og adskillige nuancer.

Bourgogne-vin

Når vi taler om Bourgogne-vin, findes der to af sin slags; rød og hvid Bourgogne, også kendt som Bourgogne Pinot Noir og Bourgogne Chardonnay. Vindistriktet er faktisk kendt for at producere de bedste vine i verden inden for Pinot Noir og Chardonnay.

Rødvin fra Bourgogne

Rødvin fra Bourgogne er fremstillet udelukkende af Pinot Noir druer. En rig Bourgogne Pinot Noir lagres på fad af fransk egetræ, som giver vinen en udsøgt og kompleks smag af bær, svampe, skovbund og vanilje.

Hvid Bourgogne

Hvid Bourgogne er en af verdens mest eftertragtede hvidvine. Den produceres alene på Chardonnay-druen fra de berømte vinmarker Le Montrachet, Chevalier-Montrachet og Bâtard-Montrachet.

Den mest kendte Bourgogne hvidvin er Bourgogne Chardonnay. Denne vin lagres på fad, som giver hvidvinen en delikat, fyldig smag.

Smagen af Bourgogne

Bourgogne-vine har forskellige smage - afhængigt af klimaet i dyrkningsområdet.

Bourgogne hvidvin er typisk præget af en feminin elegance med sarte nuancer af gule æbler, citroner og kvæde. Hvid bourgogne har også et aromatisk strejf af vanilje og hasselnødder.

Bourgogne rødvin har derimod en mere rustik smag med spor af svampe, skovbund og bær. Skulle du være så heldig at få fingrene i en af de bedste Premier Cru eller Grand Cru rødvine fra Bourgogne, vil du opleve et moderat indhold af garvesyre med noter af tørrede tranebær, kandiseret hibiscus, vanilje og roser.

For at opnå den bedste smagsoplevelse anbefaler vi, at vinen serveres i særlige Bourgogne vinglas. De kendes på deres karakteristiske brede bund, der giver en stor iltningsoverflade og fremhæver de fine nuancer i vine.

Hvad serverer man til Bourgogne?

En hvid Bourgogne er ofte meget frisk og går fremragende til fisk - gerne en fed fisk eller en fiskeret med en flødesauce. Bourgogne hvidvine er også en ideel ledsager til østers, skaldyr og andre lettere anretninger med alt godt fra havet.

En Bourgogne Pinot Noir er en let elegant rødvin, der egner sig godt til lettere retter som fjerkræ. De bedste Bourgogne-rødvine matcher fint til mere fyldige retter og vildt. Bourgogne rødvin kan også bruges i en ret, der er opkaldt efter sit navn; Boeuf bourgogne.

Hvor kommer Bourgogne vin fra?

Bourgogne er verdens mest eksklusive vinområde, der er placeret i det østlige Frankrig. Vindistriktet strækker sig over en 200 km lang distance fra Dijon til Lyon, som også inkluderer Chablis i nord og Beaujolais i syd.

Det er ikke ligegyldigt, hvilket område af Borgogne vinen kommer fra. Bourgogne er opdelt i fem regioner: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Challonaise og Mâconnais. Disse regioner er delt op i kommuner, der klassificerer vindistriktets marker.

Hvordan klassificeres Bourgogne vin?

Bourgogne har i modsætning til andre vindistrikter et lidt anderledes klassificeringssystem. Flere steder i Frankrig er vinene klassificeret efter slottet eller producenten. I Bourgogne klassificeres vinen efter den enkelte vinmark.

Bourgogne vine vurderes efter fire klassificeringer:

  • Regionale appellationer AOC: Disse vine er de mest almindelige og udgør ca. 52% af den samlede vinproduktion i Bourgogne. Vine af denne klassifikation kan være alt fra intetsigende til gode vine.
  • Kommunale appellationer: Disse vine ligger et niveau højere end AOC og udgør ca. 37% af den samlede vinproduktion i Bourgogne. Det er vine, der kommer fra bestemte kommuner, hvoraf dette navn også står på vinens etiket.
  • Premier Cru: Disse vine kommer fra førsteklasses vinmarker i en kommune og udgør ca. 10% af den samlede vinproduktion. Etikken vil både været angivet med kommunen og vinmarkens navn, medmindre der er tale om vin fra flere Premier Cru marker. I så fald vil der blot stå 1. Cru.
  • Grand Cru: Dette er de fornemmeste vine fra vinmarkerne i Bourgogne, der kendes ved, at etikken kun bærer vinmarkens navn. De udgør ca. 1,5% af vinproduktionen og fremstilles primært med henblik på længere tids lagring.

Hvad hedder Bourgogne på engelsk?

Bourgogne vin hedder Burgundy på engelsk.

Bourgogne druer

Bourgogne vin kan være produceret på op til 8-9 forskellige druesorter. Der er dog fire druer, som hovedsageligt står vinproduktionen, heraf to røde og to grønne druesorter:

  • Chardonnay druen, der også er kendt som hvid Bourgogne, er meget udbredt i det nordlige Bourgogne i Chablis og Côte de Beaune. Chardonnay druen fra disse områder har meget karakter og gør hvidvinene herfra meget eftertragtede.
  • Aligoté druen er mindre udbredt end Chardonnay, men anvendes både til at fremstille Bourgogne hvidvin og Cremant de Bourgogne.
  • Pinot Noir har en royal status blandt Bourgogne rødvine. Druesorten findes i det kølige klima i fx Côte d’Or. Det er bl.a. her, man finder de mest berømte vinmarker; Grand Cru vinmarkerne.
  • Gamay er en mindre anvendt rød druesort i Bourgogne. Den bruges bl.a. til at fremstille Beaujolais rødvine, der har en lettere og mere frugtig smag.

Vidste du?

De mange skråninger og bakker i Bourgogne kaldes på fransk for ’Côte d’Or’ – og det betyder ’de gyldne skråninger’. Det gør de, fordi kombinationen af kalkstensundergrund og jordlagene skaber fantastiske vækstforhold for vindruerne.

Find Bourgogne hos din nærmeste SuperBrugsen

Kan du ikke modstå en elegant Pinot Noir eller en fyldig Chardonnay? Så vil en rødvin eller hvidvin fra Bourgogne falde lige i din smag!

Hos SuperBrugsen har vi et bredt udvalg af Bourgogne rødvine og hvidvine, som du kan finde til fornuftige priser i alle vores forretninger. Find din butik her.