Står du og mangler en god portvin til en af aftenens retter? Eller mangler du tips til hvilken portvinstype, du skal vælge, når du ønsker at nyde et glas portvin i sig selv eller til at fuldende aftenens dessert? At finde den rette portvin kan være svært.

Derfor har vi hos SuperBrugsens Vinhandel samlet en masse nyttige informationer, så du kan blive klogere på portvin. Portvin er fantastisk til at afrunde en hyggelig aften og er samtidig en vin, der leder både tanker og smagsløg mod det portugisiske højland.

Historien om portvinens oprindelse

Helt tilbage i år 1095 fik Grev Henry af Bourgogne introduceret Portugal for den franske Pinot Noir-vin, hvilket sandsynligvis er forløberen til den portvin, som vi kender i dag.

En traktat i 1353 gjorde det muligt for portugisiske fiskere at fange torsk ved den engelske kyst, og ”The English Connection” blev skabt i 1373. Det var en traktat på evigt venskab mellem de to lande.

Dermed fik England automatisk adgang til de portugisiske himmelstrøg og de koncentrerede sig især om den såkaldte ”Duoro-region”.

Duoro-regionen – Portvinens hjemstavn

Før 1600-tallet var Duoro-vin utrolig kraftig og rig på syre, og den blev lavet helt uden tilsætning af brandy. Brandyen blev senere tilsat, så vinen kunne overleve rejsen fra Duoro-floden og hjem til England. Over de efterfølgende 150 år bliver denne metode forfinet til det, vi kender som portvin i dag.

Joseph James Forrester angreb i 1844 måden, hvorpå man blandede brandy i vinen for ”modningens” skyld og mente, at portvinen skulle fremstilles mere kvalitetsrigt.

Portvinens gyldne periode

Joseph James Forrester angreb på portvinens fremstillingsmetode medføte et kvalitetsløft i 1860’erne, og derefter var portvin nu en accepteret drink overalt i England. De næste 30 år er kendt som portvinens gyldne periode.

En portugisisk lov i 1906 definerer herefter portvin som følgende:

Vin med en alkoholprocent større end 16,5 og som er produceret i Duoro og eksporteret fra Porto”.

Hvordan fremstilles portvin?

Fremstillingen af portvin foregår på samme måde, som man fremstiller rødvin – drueskallen skal gære sammen med mosten. Druerne bliver kværnet og herefter pumpet op i en stor tank. Når gæringen starter, vil mosten blive presset op, så den løber mod overfladen.

Et system i tanken sikrer, at der bliver vedligeholdt en konstant rotation af mosten, og det betyder, at den gærende most er i konstant kontakt med drueskindet og dermed farven.

Denne proces tager kun mellem 24-36 timer, hvorefter mosten bliver tappet fra tanken over i træfade.

Hvor meget brandy indeholder portvin?

For hver 500 liter most bliver der blandet 100 liter 77% brandy i. Det sætter en stopper for gæringen, og mosten bevarer sukkeret. Nu kan blandingen betegnes som en ”ung” hedvin med en alkoholprocent på mellem 16-18 %.

Vidste du?

Desto længere man venter med at tilsætte brandyen, desto tørrere bliver vinen.


Blandingen i træfadet bliver nu ”roused”, hvilket betyder, at blandingen bliver blandet godt sammen. Dermed sikrer man, at brandyen bliver helt optaget i mosten. Herefter får vinen lov til at hvile i nogle måneder, inden blandingen bliver flyttet til nye fade, hvor der igen bliver tilsat brandy, der får alkoholprocenten op på mellem 18-20%.

Portvinsinstituttet og deres tre kategorier

I det følgende forår bliver den stadigt unge hedvin fyldt på containere eller aflange ”Pipa’er”, der kan rumme hele 525 liter. Dernæst bliver vinen flyttet fra vingårdene til lagringshusene i Vila Nova de Gaia.

Herefter gennemgår det såkaldte portvinsinstitut portvinene og inddeler dem i tre forskellige kategorier:

  1. Kvalitetsvine, uden fremstillingsfejl
  2. Vine med forskellige fejl, som kan behandles eller korrigeres
  3. Vine, der bliver frasorteret grundet for store fejl

Denne vurdering er altafgørende for portvinstypen.

Portvinstyper

Der findes seks forskellige typer portvin, der hver har sin egen karakteristika. Herunder gennemgår vi de forskellige portvinstyper, så du lettere kan tage det rigtige valg, næste gang du skal købe en portvin.

Colheita – En lys portvin med lang fadlagring

En Colheita er en lys, brunrød portvin, og navnet stammer fra farven, der i teorien skulle opstå gennem den lange fadlagring på minimum syv år. Den bliver filtreret, når den kommer på flaske.

En Colheita er en Tawny (se længere nede) fra et enkelt høstår – en såkaldt ”årgangs-Tawny”.

Ruby – En ”ung” portvin

Der er næsten ingen fadlagring ved en Ruby, og den bliver derfor betegnet som værende en ung portvin. Derudover filtreres portvinen, inden den kommer på flaske.


De bedre udgaver af denne type kaldes for en Ruby Reserva.

Pink Port – En Ruby gæret ved lav temperatur

En Pink Port er egentlig en Ruby, men den bliver gæret ved lav temperatur og har kun en kort kontakt med drueskallerne. Derfor bliver den rosé i farven, og den smager også af lidt lettere frugter såsom hindbær og jordbær.

Vintage – Portvinshusets bedste klasse

Portvinshusene er i stand til at fremstille portvin af egne druer fra egne vingårde og har derudover mulighed for at opkøbe druer fra mindre vinbønder. Der er derfor mulighed for at ”blende” de bedste partier fra årgangen og dermed skabe et produkt, der afspejler portvinshusets bedste klasse: Vintage Port.

Vintage Port bliver tappet på flaske efter 2-3 års fadlagring, og herefter sker der en langsom modning på flasken. Der forekommer ingen filtrering af portvinen, og der vil derfor forekomme et noget kraftigt bundfald, som kan minde om ler.

Derfor anbefales det, at der foretages en dekantering inden servering.


Late Bottled Vintage (LBV) – Kan ikke klassificeres som ”Vintage”

Late Bottled Vintage laves oftest af de årgange, der ikke har den fornødne kvalitet til at blive erklæret Vintage. Den bliver lagret på træfade i 4-6 år og bliver herefter tappet på flaske – dette betyder at den er blødere og mere tilgængelig.

I og med at nogle LBV-portvine bliver filtreret før aftapning, er de umiddelbart klar til drikke, når de kommer på hylderne. De egner sig derfor ikke til at blive gemt væk i flere år.

Hvis der står ”Traditional” på flasken, vil den udvikle sig i flasken, og der vil derfor blive dannet bundfald. Ligesom ved en Vintage, anbefales det, at portvinen skal dekanteres inden servering.

Tawny – Den uægte udgave

En Tawny er en relativ lys og brunrød portvin, og den bærer samme kulør som en Colheita. Såfremt der ikke er angivet nogen aldersangivelse, er der tale om en såkaldt uægte Tawny. Det betyder, at den enten er fremstillet som en blanding af unge og mest lyse portvine eller som en blanding af en rød- og en hvid portvin.

Hvid portvin bliver lavet på samme måde som en Tawny, dog udelukkende med grønne druer. Fadlagringen og iltningen gør dog, at vinen ikke er helt hvid men har en mere gylden kulør.

Ægte Tawny med aldersangivelse

En Ægte Tawny er fadlagrede portvine med en lys kulør, og hvor der forekommer en aldersangivelse. Der findes fire kategorier for en Ægte Tawny:

  • 10 Years Old
  • 20 Years Old
  • 30 Years Old
  • +40 Years Old

Antallet af år indikerer den alder, som vinen skal have af karakterer. Som regel bliver en Ægte Tawny blandet, så indholdet i flasken er de nævnte år i gennemsnit. De udvikler sig ikke meget på flasken og har mulighed for at stå åben i lang tid.

Portvinens holdbarhed

Portvinens holdbarhed er et meget omdiskuteret emne, og der er mange delte meninger om dette. På den ene side bliver der argumenteret for, at en portvin ikke kan holde sig længere end en almindelig vin grundet æltningen, og smagen vil derfor forsvinde efter et par dage.

For eksempel vil en Vintage Port opleve større forandring grundet tilførslen af ilt, men den vil samtidig være spændende at følge i smagen. Derimod vil en billigere type portvin, såsom en hvid eller en Ruby Port kunne klare flere uger uden indvirkning på smagen.

En Ægte Tawny kan holde sig i flere uger efter åbningen og vil, ligesom en Vintage Port, være spændende at følge i smagen.

Portvin på tilbud

Hvis du ønsker at finde en god portvin, bør du holde øje med vores tilbudsavis. Tilbudsavisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.

Derudover, så tilbyder SuperBrugsens vinhandel alt fra hverdagsvine til prisbelønnede vine fra de mest traditionsrige vindistrikter og vinslotte i verden.

Hør mere i din lokale SuperBrugsen.