Syrah er en klassisk rødvin, der den dag i dag findes i det meste af verden. Syrah er en vin med stor smagsforskel, fordi druen er yderst følsom overfor klimaet. Du vil derfor opleve stor smagsforskel på en Syrah fra det franske Rhône-distrikt og Shiraz vine, som de kaldes fra af de oversøiske vinproducenter fra de varmere himmelstrøg i Californien og Australien.

I dag dyrkes Syrah primært i Frankrig og Australien. Druen har dog også vundet indtag i Spanien, Argentina, Sydafrika og Californien. Mindre udbredt findes druen også i Italien, Chile og Portugal, hvor der fremstilles Syrah vine eller -blandingsvine.

Shiraz

Når man taler om Syrah og Shiraz, er der faktisk tale om samme druesort. Eftersom Syrah druen stammer fra Frankrig, har man i disse egne fastholdt navnet, og vinen går derfor under dette navn. Flere oversøiske vinproducenter, herunder Australien, Sydafrika og USA, kalder dog deres vine produceret på Syrah druen for Shiraz med henblik på at understrege, at vinen ikke er fremstillet i Frankrig.

Syrah

Duften og smagen af Syrah

Der er stor forskel på både aromaer og smagsnoterne i Syrah vine, alt efter hvor druen har været dyrket.

Når du åbner en Syrah fra det nordlige Rhône, vil du oftest blive mødt af kraftige aromaer af læder, røg, vildt, kaffe, jern og særligt peber, der er yderst fremtrædende. Leder du efter en vin med masser af karakter, vil denne Syrah leve op til det som en af de kraftigste Syrah vine rent smagsmæssigt.

Støder du på en Syrah fra en af de californiske eller australske vindistrikter, vil både vinens aromaer og smagsnoter bære præg af frugtige toner som mørke, krydrede bær. Den vil dog stadig have sin karakteristiske smag af peber, uanset hvor druen er dyrket, men måske i mindre omfang.

En god Syrah vil have lignende smagsnoter som dens aromaer. Vinen har desuden en god syre og et højt indhold af tanniner. Da vinen ofte lagres på fad, vil smagen typisk også bære præg af vanilje.

Syrah eller Shiraz til mad

Hvad serverer man til Syrah?

Skal du invitere vennerne på en rigtig herreaften, er Syrah et exceptionel godt valg til maden. Syrah er nemlig en vin, der bedst kommer til sin ret ledsaget af kød. Vælger du en Syrah fra Rhône-distriktet, vil den egne sig godt til oksekød, vildt, en saftig ribeye eller steg. Skulle du finde en god Syrah fra andre egne end dens moderland, der stammer fra et varmere klima, vil disse vine være perfekte til kraftige simreretter eller grillmad.

Når du serverer en Syrah, skal den gerne have modnet i minimum 3-4 år. Åbner du den før aldersmodningen, anbefaler vi, at du dekanterer den min. 1 time før servering

Hvor stammer Syrah fra?

Syrah oprinder fra Rhônedalen i Frankrig. De bedste Syrah vine siges at stamme fra det nordlige Rhône i appellationerne Côte Rotie, Hermitage og Cornas - og den erklæring kan vi kun være enige i. Syrah vine fra det nordlige Rhône er typisk tørre, kraftige vine, der er fyldige på tanniner.

Der findes dog også mange fantastiske Syrah vine fra andre steder i Frankrig og resten af verden. Syrah er en aldeles populær drue, som dyrkes mange steder i verden, hvor den ofte blandes med andre druesorter. Af gode og kendte Syrah vine oprinder disse også fra Crozes Hermitage og Saint-Joseph i Frankrig samt fra Barossa Valley i det sydlige Australien. Du kan også sagtens være heldig at finde kvalitetsvine af Syrah fra Chile, Sydafrika og Californien.

Vidste du?

Mange har tidligere troet, at Syrah-druen havde tilknytning til den iranske by Shiraz, byen Siracusa på Sicilien og landet Syrien. Moderne DNA-teknologi har dog fastslået, at dette er fejlagtigt, og at Syrah har sin oprindelse i Frankrig.

Syrah vinområde

Syrah druen

Druesorten Syrah er ikke en helt almindelig drue. Det er nemlig opdaget, at Syrah er en blandingsdrue, der stammer fra en krydsning mellem de to mindre kendte druesorter Dureza og Mondeuse Blanche.

Syrah er en mørkskindet druesort med mellemstore druer, der er samlet i tætte klaser. Druen har god syre og et højt indhold af tanniner samt er kendetegnet for at producere meget mørke, næsten sorte vin. En af Syrahs mest værdsatte karakteristika er dog druens evne til at producere vine, der kan ældes og forbedres gennem mange årtier.

Syrah er desuden en drue, der kræver opmærksomhed. Udfordringen ved Syrah druen er, at jo varmere et klima den dyrkes i, desto sødere bliver vinen. Det kan også føre til, at druen ofte overmodnes inden høst, hvorfor rødvinen bliver meget sød uden særlig meget syre.

Find Syrah og Shiraz vine hos din nærmeste SuperBrugsen

Syrah er den perfekte ledsager til kødelskeren. Uanset årgang og oprindelsesland, vil en Syrah eller Shiraz gå godt til en lang række kødretter.

Kom ned i din nærmeste SuperBrugsen og vælg din favoritvin. Uanset om du er til kraftige Syrah rødvine fra de europæiske lande eller en sødere Shiraz vin fra den oversøiske vinverden, har vi et bredt udvalg af Syrah og Shiraz rødvine i alle vores forretninger.