Chianti er en udsøgt rødvin, der er produceret i den italienske region af samme navn i det centrale Toscana. Chianti er et af Italiens mest populære vinområder – og vi forstår godt hvorfor!

Ikke nok med at Chianti regionen er et udpræget turistmål præget af et smukt, bakket landskab, prydet med olivenlunde og de karakteristiske italienske cypress træer, bydes der på fantastiske vine, hvor alle kan være med.

Chianti vin

Chianti-vine er rødvin, der primært er fremstillet af druen Sangiovese, som også er kendt fra mange andre gode vine. Du kan dog stadig finde Chianti vine, hvor producenterne har blandet andre druer i.

Chianti har længe været kendt som en billig vin på bastflaske. Vinen har dog gennemgået en stor forandring de seneste årtier, hvor kravene til vinen er blevet skærpet. Det har resulteret i en langt bedre kvalitetsvin, og de nyere Chianti-vine har aldrig været bedre.

Chianti Classico

Er du bekendt med Chianti, er du sikkert også familiær med den bedste og mest populære Chianti-vin på markedet: Chianti Classico. Denne Chianti-vin anses for at være af den fineste kvalitet grundet de meget skærpede krav til vinens fremstilling.

Grundet vinens høje indhold af Sangiovese-druen får vinen en rank syre, markante tanniner og en dejlig, fyldig smag af kirsebær. Chianti Classico-vine ændrer dog karakter med alderen. De helt unge Chianti-vine er præget af rigtig høj kvalitet, elegance og harmoni med et svagt tanninindhold. Når de ældes, opnår vinen en særlig og dejlig blødhed.

Chianto Classico-vine er for dig, som ønsker smagen af Italien. Denne vin er med sine karakteristiske aromaer og fylde en af de bedste smagsoplevelser, som Italien kan byde på. Finder du en helt særlig Chianto Classico, som du bare må eje flere af, kan du roligt købe et lager til festlige anledninger – vinen kan nemlig godt klare nogle år på bagen, inden den skal nydes.

Du kan kende vinen fra dette område på flaskehalsens særlige symbol: Gallo Nero – den sorte hane, der er placeret i en rød cirkel.

Et dejligt glas Chianti-vin

Smagen af Chianti

Chianti-vine smager forskelligt alt afhængigt af, hvor i regionen det er fremstillet. Fælles for alle Chianti-vine er deres tørhed kombineret med en dejlig frugtighed.

Den klassiske Chianti-vin har en let bitterhed over sig, med smag af umodne frugter og viol, der netop fremmer den bitre smag.

Chianti Riserva-vinene, der har lagret i minimum 24 måneder på fad, har en mere karakteristisk fylde og aromaer præget af tobak, peber og solbær. Grundet kombinationen af Sangiovese-druen og fadlagring har Chianti Riserva smagsnoter af kirsebær, læder og træ. Ud over den dejlige, fyldige smag har vinen også en længere eftersmag og større kompleksitet.

Chianti Classico Gran Selezione-vinene der har lagret hele 30 måneder på fade samt tre måneder på flaske, har alt det gode fra Chianti-vinene kombineret med en smag af vanilje, som stammer fra den lange fadlagringstid.

Chianti til maden

Hvad serverer man til Chianti?

Chianti er det vi vil kalde for en rigtig god madvin. Vinen er relativ let, saftig og syrerig, der vil komplimentere de fleste retter.

Er du ikke den store vinkender, er Chianti altid et godt valg. Vinen er den perfekte ledsager til alt lige fra pastaretter til lettere kødretter. De dyrere og finere Chianti vine som Chianti Riserva og Chianti Gran Selezione har en stærkere koncentration og fylde, der går rigtig godt til kødretter som fjerkræ, vildt, grillet kød, kalvekød, lam, gris og oksekød.

Hvor kommer Chianti vin fra?

Chianti-vine oprinder fra det centrale Toscana i Italien, der er et af Italiens mest populære områder, når det kommer til vin – og et stort vinområde der dækker et areal fra Firenze i nord til Siena i Syd.

Chianti-området er hertil opdelt i syv underområder, hvis vine anses for at være af højere kvalitet end almindelig Chianti vin: Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano, Chianti Rufina og Chianti Montespertoli. Herudover er der også Chianti Classico, der anses for at være det bedste vinområde i regionen.

Chianti vinområdet 

Chianti klassificering

Chianti har siden 1984 været klassificeret som DOCG (tidligere DOC), der er den højeste klassifikation af italienske vine. Ved ændringen af vinens klassifikation, skete der også en ændring i kravene til druesammensætningen. Førhen var det tilladt at producere Chianti-vine på kun 50% Sangiovese. Vinen var derfor tilladt at være en god blanding af forskellige druesorter, hvilket også kunne smages.

Med den højere klassificering skal Chianti-vine mindst bestå af 75%. Hvis vinen ikke består 100% af Sangiovese druen kan producenten supplere med op til 10% af internationale druesorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Canaiolo og Colorino.

Chianti Classico vinen har sin egen særskilte DOCG-klassificering, hvor vinene desuden kan fremstilles på op til 100% Sangiovese druen.

Chianti vinens druer

Chianti-vine er primært fremstillet af Sangiovese-druesorten. Druen er dominerende i det centrale Italien, hvor den også bruges til at producere vine som Chianti Classico, Brunello og Super Toscaner. I disse vine kommer den til sin fulde ret, hvor der dannes aromaer af kirsebær, tobak og urter.

Vidste du?

Amerikanerne holder ikke kun af Toscana og Chianti som turistmål – de er nemlig faldet pladask for Chianti-vinen. Så meget at ca. 1/3 af alle vine fra Chianti Classico eksporteres til amerikanerne.

 

Find Chianti-vine hos din nærmeste SuperBrugsen

Uanset om du er til lette italienske retter eller tungere kødretter, er Chianti en god ledsager til maden. Hos SuperBrugsen har vi et bredt udvalg af vine fra Chianti, som du kan finde i flere forskellige prisklasser i vores forretninger.  Find din butik her.