Riesling-druen stammer fra Tyskland og er en grøn druesort, der står bag nogle af verdens fornemmeste hvidvine. Druen anvendes til at fremstille vine i forskellige stilarter - lige fra de knastørre til vældig søde vine.

Riesling-vine er både velsmagende som helt unge, men også i en moden alder. Fælles for alle Riesling er, at de har et rigtig godt lagringspotentiale.

Smagen af Riesling

Riesling-vin er kendt for sin flotte afbalancering mellem sødme og frisk frugtsyre, der både kan vise sig i tørre og forførende sødmefulde udtryk. Riesling vil desuden variere i smagen efter dens lagringstid og afhængigt af hvor og under hvilke forhold, som druen er dyrket.

En ung Riesling vil bære præg af smagsnoter som grønne æbler, citrus og hvide blomster. Med alderen vil vinen få de karakteristiske noter af petroleum, der kendes fra Riesling-vine fra varmere klimaer.

Det er ikke kun smagen der ændrer sig med tiden. En ung Riesling bærer typisk præg af blomsterlige aromaer kombineret med aromaer af tropiske frugter og vinmarkernes mineraler, hvor den med alderen vil ændre karakter og få noter af petroleum.

 Et glas Riesling-vin

Hvad serverer man til Riesling?

Riesling er alsidig vin, der egner sig godt til mange forskellige retter alt efter vinens sødme og syre. Riesling kan serveres til alt lige fra hvid fisk til svinekød og er en af de få vine, der kan konkurrere med smags- og krydderiintensiteten fra det orientalske køkken.

Riesling lagres næsten aldrig på nye egetræsfade eller gæres. Af den grund har Riesling en tendens til at være lettere end andre vine, hvorfor den går til en bred vifte af retter. Grundet syre- og sødmeindholdet vil Riesling også ofte skabe en god balance mellem saltholdige fødevarer.

Riesling til maden

Hvor kommer Riesling fra?

Riesling oprinder fra Tyskland, og de bedste Riesling-vine findes i disse køligere egne.

Selvom Riesling har hjemsted i Tyskland, findes der mange fabelagtige Riesling-vine fra andre steder i verden. I Europa produceres der flotte, tørre Riesling fra Alsace i Frankrig samt Wachau, Kamptal og Kremstal i Østrig, der er i en klasse for sig.

Riesling druen har også vundet sit indtag uden for Europa. Oversøiske vinproducenter har fået øjnene op for den fantastiske Riesling-drue, hvoraf Riesling-vine nu produceres i både køligere klimaer som Washington State, det nordlige New York State og Canada samt i varmere klimaer som Australien og New Zealand. Fælles for de oversøiske Riesling vine er, at de alle byder på flotte, elegante og slanke vine.

Hvis en Riesling stammer fra et køligt klima, vil den være meget let. Oprinder den derimod fra et varmere klima, vil vinen være dejlig fyldig.

Vidste du?

Over halvdelen af verdens Riesling-vine produceres i Tyskland.

Riesling fra Mosel

Mosel er Tysklands mest berømte vinregion, der prydes af et smukt, stejlt landskab, hvor Riesling druen vokser. Det er fra dette område, at Riesling har sin oprindelse langs den tyske flod af samme navn. Mosel området er kendt for dets skiferholdige jordbund, som Riesling-druen får sine mineraler fra.

Mosel menes at være et af Riesling-druens ophavsområder og dominerer produktionen af Riesling. Området langs floderne Mosel, Saar og Ruwer er desuden verdens største sammenhængende Riesling-område, da landskabets stejle skråninger danner rammerne for de perfekte vækstvilkår for Riesling druen.

Riesling fra Mosel var tidligere kendt som sødmefyldte, masseproducerede vine fra tyske vinbønder, der fokuserede på kvantitet fremfor kvalitet. I dag er området anerkendt for dets perfekte vækstforhold for Riesling-druen, hvorfor der nu produceres Riesling-vine af meget høj kvalitet.

Riesling fra Alsace

I den franske region Alsace er vinproduktionen domineret af bl.a. Riesling druen. Riesling-vine fra Alsace er som regel flotte og knastørre vine, som er præget af syrlighed med aromaer af pærer, æbler, citroner, blomster og krydderier.

Vindistriktet Alsace grænser op til Tyskland og er placeret i et tørt, solrigt klima med mineralholdig jord, der giver vinen friskhed og smag af jordens mineraler, som virkelig formår at skinne igennem. Alsace Riesling egner sig derfor godt til de fleste fødevarer, idet den ikke overtager smagen.

Riesling hvidvin

Hvordan kender man forskel på tør og sød Riesling?

Riesling er kendt for at være en alsidig vin, der både kan være knastør og en vældig sødmefyldt vin – og derfor kan det være svært at gøre sig klog på vinens karakter.

Som regel kan en Rieslings sødmeintensitet kendes på vinens alkoholprocent. De søde Riesling-vine har ofte en relativ lav alkoholprocent på op til 9%, hvor de mere syrlige, tørre vine kendes på deres højere alkoholprocenter.

Er du stadig i tvivl om, hvilken Riesling der falder i din smag? Så har tyskerne heldigvis udviklet et system, der gør det nemt for dig som forbruger at gennemskue vinens stilart.

Klassificering af Riesling

Riesling skalaen er inddelt i to forskellige klassificeringer med hver deres trin, der bevæger sig fra de helt tørre Riesling, til de halvtørre, til de søde og til sidst over i de meget søde vine. Der er derfor rig mulighed for at finde en vin, der passer til lige din smag.

Den første klassificering kaldes Qualitätswein, der på tysk betyder kvalitetsvin. Denne klassificering vurderes efter vinens sødme og sukkerindhold, der inddeles i tre kategorier:

  • Trocken / Selection, der er en tør vin
  • Halbtrocken / Classic, der er en halvtør eller mild sødlig vin
  • Liebliche, der er en sød vin

Den anden klassificering går under navnet Prädikatswein, der markerer Riesling af den fineste kvalitet. Prädikatswein er kendetegnet som sødere end Qualitätswein, og her klassificeres Riesling vinene efter druernes modenhed i fem kategorier:

  • Kabinett fremstilles af druerne, der er plukket under høsten, hvilket giver en let vin i den tørre ende
  • Spätlese produceres på fuldmodne druer, der giver vinen en særlig intensitet og fyldighed
  • Auslese fremstilles på nøje udvalgte fuldmodne Riesling-druer i et godt høstår, som resulterer i en sød vin
  • Beernauslese produceres på næsten overmodne håndplukkede druer, der er gået i råd, hvilket giver en vældig sød vin
  • Trockenbeerenauslese er kendt som en af de sødeste og dyreste tyske vine. Denne produceres kun i ekstraordinære årgange
  • Eiswein fremstilles af saften fra frosne Riesling-druer. Denne vin er særligt egnet som en meget sød dessertvin

Find Riesling i din nærmeste SuperBrugsen

Uanset om du mest til en tør eller sød hvidvin, vil en Riesling altid være det sikre valg. Hos SuperBrugsen har vi et bredt udvalg af Riesling hvidvine, du kan finde i alle vores forretninger.